Cztery pory roku w kuchni

Każda pora roku ma swój urok i cechy charakterystyczne, które można odnieść do gotowania. Wiosna i lato kojarzą nam się z lekkimi, kolorowymi sałatkami i chłodnikiem, natomiast chłodniejsze pory roku, jesień i zima z gorącymi, rozgrzewającymi daniami czy z zupą z dyni. Warto korzystać z sezonowych warzyw i owoców, a jeżeli mamy ogródek czy działkę warto uprawiać na niej swoje własne rośliny.

Jeśli chcemy się zdrowo odżywiać konieczne jest zdobycie wiedzy na temat tego, jakie rośliny w danym czasie należy spożywać. Nie powinno się kupować warzyw i owoców, na które aktualnie nie ma sezonu. Jest to spowodowane tym, że są one pędzone licznymi nawozami, które negatywnie oddziałują na nasze zdrowie i samopoczucie. Częste spożywanie takich produktów może skutkować przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Szeroko dostępne przepisy kulinarne ułatwią nam przygotowywanie pysznych dań na każdą porę roku!

Wiosna to piękna pora roku, wszystko budzi się do życia! W tym czasie warto spożywać kiełki rozmaitych roślin, można je kupić w sklepie lub samemu uprawiać w kiełkownicy. O tej porze roku zaczyna się sezon na uwielbiane przez wielu szparagi, które można przyrządzić na wiele sposobów, co pokazują liczne przepisy kulinarne. Warto sięgnąć także po szpinak, szczaw czy rabarbar. Wiosną zaczyna się również sezon na truskawki.

Latem natomiast królują owoce, należy jeść arbuzy, porzeczki, jagody, agrest, brzoskwinie, maliny. O tej porze roku nie brakuje warzyw, takich jak cukinia, fasolka szparagowa, ogórek czy pomidory. Z liściowych przeróżne sałaty, takie jak rzymska, masłowa czy lodowa. Latem rosną także wszelkie rośliny kapustne: brokuł, kalafior czy kalarepa. Jak widać lato obfituje w przeróżne rośliny, przy czym wszystkie są bardzo zdrowe. Przy przyrządzaniu posiłków należy jednak zaopatrzyć się w dobre przepisy kulinarne, żeby wiedzieć, które składniki ze sobą łączyć w celu efektywnego wchłaniania witamin.

Jesienią wręcz trzeba jeść ziemniaki, buraki i marchewki. Buraki zawierają w sobie bardzo dużo żelaza, które korzystnie wpływa na krew. Jesień to czas na dynie, liczne przepisy kulinarne przedstawiają sposoby na zupę z dyni, pieczoną dynię a nawet ciasto dyniowe. Występuje też bardzo wiele odmian tej rośliny. O tej porze roku nadal można śmiało jeść cukinię, a także bakłażana, paprykę i pomidory. Z owoców to oczywiście jabłka, winogrona i gruszki.

Zimą należy jeść takie warzywa i owoce, które można długo przechowywać. Jest to spowodowane tym, że w naszym klimacie niestety zimą nic nie wyrośnie. Wyjątkiem jest jarmuż, którego zbiory są właśnie zimą. Jarmuż ma w sobie wiele wartościowych składników odżywczych, dlatego jest bardzo polecany jako składnik diety, zwłaszcza zimą. O tej porze roku należy jeść warzywa korzeniowe, podobnie jak jesienią, ziemniaki, marchewki, buraki czy korzeń pietruszki. Nadal króluje dynia, a z owoców jabłka oraz gruszki.

Podsumowując, warto znać warzywa i owoce sezonowe. Przysłuży się to naszemu zdrowiu, a do tego wspaniale smakują!